internet

Moz Nedir? Moz Rank Nedir? Nasıl Kullanılır?

Moz Nedir? Moz Rank Nedir? Nasıl Kullanılır?

İnternetin hayatımızın tam merkezinde yer alması nedeniyle arama motorları ve dolayısıyla da SEO uyumlu siteler giderek daha fazla önem kazanmaya başlamıştır. SEO otoriteleri tarafından kullanılan MOZ nedir ve nasıl kullanılır ile ilgili bilgilere ise yazının devamından ulaşabilirsiniz.

 

MOZ Nedir? MOZ Rank Nedir?

 

MOZ’un SEO otoriteleri tarafından kullanılmasının sebebi; linklerin popülerlik seviyesini göstermesidir. Linklere verilen skorlara ise MOZ Rank denmektedir. MOZ tüm dünya tarafından kabul gören ve referans olarak kullanılan bir SEO şirketidir. Dünyanın en büyük SEO şirketleri arasında yer alır. Bu şirket sayesinde web sitelerinin birbirlerine karşı olan üstünlükleri kolay bir şekilde belirlenmektedir.

 

MOZ, web sitelerine 0 ile 17 arasında verilen bir skordur. Düşük skorlara sahip olan sitelerin popülerliği de düşüktür. Düşük Moz değerine sahip olan sitelerde genellikle sosyal medya e iletişim bilgileri olmayan ve az sayıda içerik üreten web siteleri olmaktadır. Bunların yanında skorun düşük olmasına anti-SEO hareketleri de sebep olmaktadır. Bu çalışmalar genellikle site dışından yapılan müdahaleler sebebiyle oluşmaktadır.

 

Temel olarak linkin popülerliği ve kalitesi ne kadar yüksekse MOZ Rank skoru ve değeri o kadar yüksek olmaktadır. Web sitelerinin dünya üzerindeki değerleri genel olarak 3 veya 4 olmaktadır. Bir sitenin değerinin üçten dörde çıkarılması kolay olmaktadır. Diğer bir yandan değeri dokuz olan bir web sitesinin değerini ona çıkarmak son derece zorlu olmaktadır. Buradan da anlaşılacağı üzere web sitelerinin MOZ Rank değerleri ne kadar yüksekse bir üst seviyeye geçilmesi de o kadar zor olmaktadır.

 

MOZ Nasıl Kullanılır?

MOZ kullanımı için çeşitli özelliklerde araçlar bulunmaktadır. Ücretli veya ücretsiz olarak ulaşılabilen bu araçları kullanarak web sitesi sahipleri MOZ Rank skorlarını yükseltebilirler.

 

MOZ’un çalışma prensibi ise; web sitelerinin aldığı backlinkler üzerinden olmaktadır. Şirket bu bilgileri toplayarak algoritmalarında işler ve web sitelerine uygun skorları belirler. Şirketin web sitelerinin değerini belirlemede kullandığı tek veri backlinkler olmamaktadır. BUnun yanında internet sitelerinin yaşı, alexa değeri, domaini, içeriklerinin kaliteleri ve OnePage SEO kriterleri bulunur.

 

MOZ Puanları Nedir?

MOZ, web siteleri için skorları atama işlemini, çeşitli başlıklar altında sunarak gerçekleştirir. MOZ’un yarattığı her bir başlık bir sistemdir. Bu sistemler hem birbirleriyle hem de ayrı olarak çalışırlar.

 

MOZ Puanlarının Anlamları

 

  1. DA: Domain Otoritesinin kısaltması olan bir başlıktır. Bu başlık altında siteler 0 ile 100 puan arasında değerlendirilmektedir. Bu başlık altında yüksek puan alabilmek için web sitesi verilen backlinklerinin verildikleri sitelerin DA değerlerinin yüksek olması gerekmektedir. Bu başlıktan yüksek puan alınmasını sağlayan bir diğer etmen ise alan adının yaşıdır. Son olarak bu başlık altında web sitelerinin puanlarını backlinklerin spamlara düşmesi ya da düşmemesi bulunur.
  2. PA: Sayfa Otoritesi anlamına gelen bu başlık, kısaca web sitesi puanı olarak açıklanabilir. Bu puan türü tamamen web sitesi içeriklerinin kaliteleriyle ilgili olmaktadır. Sitede yer alan içeriklerinin SEO uyumluluğu ve özgünlüğü gibi kriterlerle algoritmalar çalıştırılmaktadır. PA değerini etkileyen etmenler arasında web sitelerinin hızı ve H değerlerinin kullanımı gibi kriterlerde yer almaktadır. PA değerlerini etkileyen püf noktalar ise sitenin bulunduğu hosting ve ve aynı IP numaraları üzerinde bulunan sitelerin spam oranlarıdır.
  3. SS: Spam Skoru olarak olarak adlandırılan bu başlık, değerinin düşük olması gerekmektedir. Bu skorun yüksek olmasının sebepleri; sitenize verilen backlinklerin spam değerlerinin yüksek olması veya backlink verilen sitelerin spam değerlerinin yüksek olması bulunur. Bu değerin düşürülmesi gerekir. Aksi hâlde MOZ Rank değerini düşürücü etkisi bulunur. Dolayısıyla da web siteleri genel popülerliğini etkilemektedir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu