Otomobil

Zorunlu Trafik Sigortasında Araç Yaş ve Modeli

Zorunlu Trafik Sigortasında Araç Yaş ve Modeli

 

Zorunlu trafik sigortası, araç sahibi olan kişiler tarafından her yıl yapılması zorunlu olan sigortalardır. Trafik sigortalarının yaptırılmasındaki amaç kaza olması halinde karşı taraf ve üçüncü kişileri korumaktır. Zorunlu trafik sigortası ile trafikte yaşanabilecek kaza hallerinde maddi zararların azaltılması amaçlanır. Sigorta poliçe sahipleri kaza yapmaları halinde bu kazaların hasarlarının giderilmesini kısa sürede sonuca başlayabilmektedir.

Araç trafik sigortası ile trafikte yaşanan problemler kısa sürede çözülmektedir. Bu nedenle trafiğe çıkan her aracın trafik sigortasının olması son derece önemlidir. Trafik sigortalarında, sigorta sahibinin maddi hasarından çok çarptığı kişilerin maddi hasarları karşılanmaktadır. Böylece karşı tarafın zararları daha kolay ve hızlı bir şekilde giderilmektedir. Araç trafik sigortası fiyatları, kişilerin belirlemiş olduğu limitler dahilinde farklılık gösterebilmektedir.

Trafik Sigortaları Araç Modeline Göre Değişiklik Gösterir Mi?

Karayolları Trafik Kanununa göre, trafiğe çıkan tüm araçların trafik sigortası yaptırması gerekmektedir. Trafikte yaşanan herhangi bir kaza durumunda karşı tarafın maddi hasarlarının karşılanması trafik sigortası ile gerçekleştirilmektedir. Sigorta yaptırmayan araçlara bir takım cezai işlemler uygulanmaktadır. Bunun yanında sigorta yenilemesi yapmayan kişilere de para cezaları uygulanmaktadır.

Araçların trafik sigortaları model ve aracın yaşına göre farklılık gösterebilmektedir. Trafik sigortaları sağlık giderlerinin karşılanması ve maddi kayıpların giderilmesini sağlamaktadır. Bunun yanında haksız olarak istenen miktarlara karşı sigorta sahiplerinin korunmasını da sağlamaktadır. Trafik sigortaların kişilerin uzun vadede ekonomik olanak elde etmelerini sağlar.

Zorunlu Trafik Sigortası Şartları Nelerdir?

Trafik sigortaları ile kişilerin karıştığı kazalarda maddi hasarların en aza indirilmesini sağlar. Hazırlanan poliçeler ile meydana gelen kazalarda kişilerin maddi anlamda korunması sağlanmaktadır. Bunun yanında trafik sigortaları sürecin daha hızlı bir şekilde ilerlemesini de sağlamaktadır. Araç sigortası, kaza durumunda kişi odaklı hareket etmektedir. Karşı tarafın maddi hasarlarının ödemesi gerçekleştirilmektedir. Kaza durumunda meydana gelen maddi hasarlar araç sigortası ile karşılanır. Bu şekilde iki tarafın da mağdur olması engellenmektedir.

Trafik Sigortası Fiyatları

Sigortanın kapsamında göre trafik sigortası fiyatları değişiklik gösterebilir. Oluşabilecek kazalar göz önünde bulundurularak trafik sigortası fiyatları belirlenmektedir. Ölüm ya da yaralanmaların olduğu kazalarda sigorta şirketleri araç başına maddi hasar teminatının yanında, kaza başına sağlık giderleri, kaza başına sakatlanma giderleri, kaza başına ölüm teminatı da sağlar.

Trafik sigortalarında, sigortayı yaptıran kişilerin değil karşı tarafın maddi hasarları ödenmektedir. Eğer kazada birden fazla araç kazaya karışmış ise o zaman araç başına ücretlendirme gerçekleştirilir. Bunun yanında karşı tarafın beden hasarları da sigorta şirketi tarafından korunur. Ölümlü kaza olması durumunda defin işlemleri masrafları da sigorta şirketi tarafından karşılanmaktadır.

Zorunlu Trafik Sigortası Avantajları Nelerdir?

Zorunlu trafik sigortası ile kişilerin yaşadığı kaza durumlarında karşı tarafın maddi hasarları sigorta şirketi tarafından karşılanır. Sigorta işlemleri yapılırken araç sahiplerinden ruhsat, plaka ve kimlik belgesi istenir. Trafik sigortası yaptıracak kişiler evraklarını hazırladıktan sonra kısa sürede sigorta işlemi yapılmaktadır. Trafiğin çok fazla olduğu büyük şehirlerde trafik sigortasının önemi ayrıca fazladır. Trafik sigortaları sadece otomobiller için geçerli değildir. Bunun dışında trafiğe çıkan pek çok araca trafik sigortası yaptırılabilir.

Trafik sigortaları ile can ve mal kayıpları en aza indirilmektedir. Trafikte oldukça aktif olan motosikletler için de trafik sigortası yaptırmak zorunludur. Trafik sigortalarının farklı ücret basamakları vardır. Bu basamaklar 1 ile 7 arasında değişiklik gösterir. Örneğin 4. basamak ilk defa yeni bir araç alacak kişiler için geçerlidir. 7. basamak ise uzun süre kaza yapmayan sürücüleri kapsar. Özellikle büyük şehirlerde trafiğin yoğun olması sebebi ile kaza yaşanması olasılığı oldukça yüksektir. Trafik sigortaları sayesinde maddi hasarların giderilmesi ve sağlık teminatlarının karşılanması sürücülerin hayatını kolaylaştırmaktadır.

Zorunlu Trafik Sigortası Nasıl Yapılır?

Trafik sigortaları ile meydana gelen kazalarda maddi hasarların karşılanması sigorta şirketi tarafından sağlanmaktadır. Bu sigortalar ile hem can kayıpları hem de mal kayıplarının azaltılması amaçlanmaktadır. Kaza sırasında hasar gören üçüncü kişilerin maddi hasarlarının giderilmesi sağlanır. Bunun yanında kazadan sonra yapılacak işlemlerin hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi sağlanır.

Araç trafik sigortası fiyatları değişkenlik gösterir. Bu sigortalar kaza durumlarında kişilerin hukuki olarak koruma altına alınmasını sağlar. Kaza halinde birden fazla aracın hasar görmesi durumunda olay başına ücretlendirme söz konusu olur.

Zorunlu Trafik Sigortası Ücretleri

Trafik sigortaları araç modeline göre farklılık gösterir. Araç modelinin düşük olması, kaza riskini artıran bir parametre olarak görülür. Bu nedenle de araç modeli düştükçe zorunlu trafik sigortası ücretlerinde artış olur.

Zorunlu trafik sigortası, özellikle trafiğin yoğun olduğu yerler için son derece avantajlıdır. Büyük şehirlerse trafik yoğunluğu nedeni ile kaza riski de fazladır. Trafik sigortası ile kaza durumunda karşı durumun maddi hasarları karşılanmaktadır. Bedenin hasar görmesi durumunda da bu durum teminat altına alınmaktadır. Ayrıca kaza anında araçta bulunan kişi sayısı da son derece önemlidir. Trafik sigortaları kişi odaklı hareket etmektedir.

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu