internet

Google Search Console Nedir, Nasıl Kullanılır?

Google Search Console Nedir, Nasıl Kullanılır?

İçimizde web siteleri ile arası iyi olan çok kişi vardır. Kendinize ait bir web siteniz varsa veya oluşturmak istiyorsanız bu noktada oluşturduğunuz işi takip etmek sizin yükümlülüğünüzdedir.

Bu yazımızda kendimize ait web sitelerimizin durumunu nasıl takip ederiz, sitemizi nasıl üst plana çıkarabiliriz, performansı nasıl arttırabiliriz, bu işe yarayan uygulama nedir? Bunu aktaracağız.

Google Search Console Ne İşe Yarar?

Size ait bir web sitesinin en üstlerde yer almasını istemeniz çok normaldir. Google Search Console arama motorunda yazılan sonuçlar arasında sitenizin hangi derecede performans gösterdiğini aktarır. Aynı zamanda daha iyi bir performans için yapabileceklerinizi gösterir.

Kısacası sitenizin arama sonuçlarında nasıl yükselip düştüğü, düştüyse düşme durumunu neyin etkilediğini, bu durumun nasıl iyileştirilebileceğini gösteren bir uygulamadır.

Bunun dışında yine sizlere farklı imkânlar sunar. Google sizin sitenizi bulabiliyor ve tarayabiliyor mu? Google Search Console bunu onaylar.

Eğer sitenizde uyarı ve spam alıyorsanız bunun uyarısını sizlere verir.

Hangi web siteleri sizin sitenize bağlantı veriyor bunu da görme imkânına sahip olursunuz.

Web sitenize ait sorunları görüntüleme ve onarma için fikir araçları sunma gibi özellikleri de mevcuttur.

Yine bu uygulamanın avantajlarından biri şudur ki eğer sitenize ilişkin bir ceza veya uyarı almışsanız bunu düzeltmeniz adına size yardımcı olur. İçeriğiniz ne kadar niteliğe sahip olursa olsun yönergeleri ihmal etme durumunuzda ceza alırsınız.

Google Search Console Nasıl Kullanılır?

Kendimize bir web sitesi oluşturduk. Zengin ve nitelikli içerikler yazdık. Ama belli bir kitle bulamıyoruz. İçeriklerinizin performansını yükseltmek ve kitlenizi arttırmak için bu uygulamayı nasıl kullanacağınızı adım adım sizlerle paylaşıyoruz.

1.Adım: Sitenin sahibi olduğunuzu kanıtlamak adına onaylayın

2.Adım: Google’ın sizin sitenizi bulması, okuması ve onaylaması gerekir. Google bunu yaparken tüm sayfalara yönelik genel bir bakış sunar. Sunulan siteyi incelemeli hataları ve uyarıları dikkate alıp düzeltmelisiniz.

3.Adım: Google’ın size ait sitede bulduğu mobil hatalarını inceleyin. Sitenize mutlaka mobil cihazdan göz atan bir kitle bulunacaktır. Bu kullanıcıların deneyiminde onları etkileyebilecek sorunları bulun ve çözmeye çalışın.

4.Adım: Bu adımı yapmak ne kadar zorunlu olmasa da sitenizin gelişimi hızlandıracak bir işlev olacaktır. Uygulamaya site haritanızı gönderin. Keşfedilmesi konusunda önemli bir adım olacaktır.

5.Adım: Sitenizin performansını gözlemleyin. Arama performansı butonu ülkeler arasında dahi ne kadar tıklandığınızı gösterir.

 

Gelelim diğer ayrıntılara.

-Yine sitenizde radikal değişiklikler yaptıkça Google Search Console uygulamasını takip edin. Arama hareketlerini gözlemleyin.

-URL Denetleme Aracı ile Google sayfanıza erişiyor mu erişemiyor mu izleyin.

-Site haritanızı güncelleyin. Daha önce bahsettiğimiz gibi sitenizin keşfedilmesi için önemli bir adımdır.

-Eğer Google aramanın size ait yeni bir konumu işaret etmesini istiyorsanız adres değişikliği aracını kullanın.

-Sol alt kısmında yer alan bağlantılar butonu diğer sitelerden ne kadar dış bağlantı aldığınızı sizlere sunar. Unutmayın ki zararlı bağlantılar varsa sizin sitenize olumsuz etkiler yaratabilir. Backlink yani bağlantılar denetimi yapmanız önemli bir adımdır.

-Google’ den bir ceza yemişseniz bunu manuel işlemler kısmından görebilirsiniz.

-Uluslararası hedefleme seçeneği sizlere yalnızca kendi ülkeniz değil dış devletlerin de sitenize erişim sağlaması için kullanılır.

-Eğer sitenizde hatalar varsa ve bunları iyileştirmek istiyorsanız Robots.txt Test Aracı seçeneğini kullanabilirsiniz.

-Sorgular bölümü anahtar kelimelerde ne kadar ön planda olduğunuzun bilgisini verir. Aynı zamanda yine anahtar kelimeler konusunda ne gibi iyileştirmeler yapabileceğiniz hakkında bilgi sahibi olursunuz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu